Stilte Zondagen bieden je de kans om de helende werking van de stilte te ervaren. Naast langere Stilte Retraites die zo buitengewoon heilzaam blijken te zijn, willen we als Centrum Zijnsoriëntatie de mogelijkheid aanbieden om ook midden in het volle leven het geschenk van stilte en ontspanning te kunnen ervaren.

Zondag is en blijft een bijzondere dag

Wat ook je religieuze of spirituele achtergrond is, de zondag is en blijft een bijzondere dag. Zondag is een andere dag dan de rest van de dagen van de week. Het is een dag die als vanzelf uitnodigt tot ontspanning, tot bij jezelf komen. Met het aanbieden van Stilte Zondagen willen we je de kans bieden om zo af en toe, meestal één dag per maand, van een zondag een echte Rust Dag  en Dag voor Zelfbezinning te maken.

Inhoud Stilte Zondag

Een Stilte Zondag begint om 10.30 uur en duurt tot 16.30 uur. Afgezien van een heel kort voorstelrondje, een korte meditatie-instructie aan het begin van de dag en een evaluatie aan het eind van de dag, zal er de hele dag niet gesproken worden. Steeds worden meditatiesessies van 20 minuten afgewisseld met loopmeditaties van 10 minuten. Daarna is er persoonlijke tijd waarin je wat kunt wandelen, lezen of schrijven bijvoorbeeld. Ook in de middag wordt die mogelijkheid nog eens geboden.

Met stiltetijd creëer je ruimte voor jezelf

Juist omdat je op zo’n dag jezelf centraal stelt, gaat zo’n dag je bijzonder goed doen. Met kiezen voor jezelf heb je invloed op de staat van zijn van jezelf. Dat “zelf” wordt net als ieder mens er heel erg blij van als er voor hem of haar gekozen wordt. Ons “zelf” stelt het heel erg op prijs als het door een belangrijk iemand, jij dus, belangrijk wordt gemaakt.

Een Stilte Zondag is een dag zonder het gebruikelijke appel van de buitenwereld en hoe meer je gevoelig bent voor dat appel hoe belangrijker het is om af en toe voor jezelf te kunnen en willen kiezen. Tegelijkertijd ben je op een Stilte Zondag wel in een groep en zul je op een heel andere manier ervaren hoe het is om in een groep te zijn. Juist de combinatie van in een groep helemaal voor jezelf kiezen blijkt buitengewoon heilzaam.

Het bijzondere van meditatie is dat je er voor kiest om jezelf zo volledig mogelijk gezelschap te houden. Je doet het ieder moment helemaal met jezelf, hoe het ook met je gaat, hoe je jezelf ook aantreft. Meditatie kun je zien als ieder moment weer kiezen voor jezelf, trouwen met jezelf en dat in goede maar zeker in slechte tijden (Lees eventueel het artikel van Chris Kersten over de Bijzondere Kracht van Meditatie).

Stilte

Laatst nog zag ik Stilte.

Ze zat op een krukje in de gang,

was erg verlegen,

zei geen woord.

Ze was breekbaar

en omringd door stofjes in het licht.

Ze was heel stil.

Ik sprak haar aan

en ze brak …….

Uit: Ontmoetingen van Geert de Kockere

Klik hier voor allerlei inspiratiebronnen op het gebied van de Stilte