Moeder zijn is een van de mooiste dingen die je als vrouw kan overkomen en toch is het ook een uitdaging. Het is een uitdaging omdat je graag het mooiste van jezelf wilt geven en dat lijkt niet altijd zo maar te werken of niet op de manier die je zou willen.

Doel

Deze  week is in de eerste plaats bedoeld om tot rust te komen. Hoe paradoxaal ook, eerst maar eens vergeten dat je moeder bent, partner en wat al niet meer. Rust, bevrijding is nodig om met een nieuwe blik te kunnen kijken en dat samen met anderen die weten wat het betekent om in het moederschapsschuitje te zitten.

Het gaat er dus in de eerste plaats om de aandacht op jezelf te richten en weer te ervaren hoe het is om helemaal jezelf te zijn. We gaan ruimte bieden aan alles wat er in je leeft. Tot rust komen door (vaak interactieve) meditatie en vriendelijk, inspirerend lichaamswerk, maar ook door plezier te maken door dans en humor. Deze retraite is een geschenk aan jezelf en zul je aan de ene kant beleven als vakantie, aan de andere kant als verdieping, bevrijding en verzachting.

Hoe?

Geleidelijk gaan we de idealen onderzoeken die we ons als moeder zo gemakkelijk opleggen en die zo gemakkelijk ons functioneren krampachtig maken. We willen zo graag de liefste moeder van de wereld zijn en juist die druk die van dat ideaal kan uitgaan, belemmert ons. Hoe kunnen we als moeder, als vrouw en als mens ontspannen blijven en juist daardoor van betekenis zijn? Zo zullen we de uitdagingen van het moederschap Zijnsgeoriënteerd vertalen.

Daartoe gaan we het meestal onbewuste, innerlijke beeld van de speciaal voor jouw kinderen ideale moeder onderzoeken en dat beeld bloot leggen. Daardoor verzacht de macht ervan. De vraag komt aan de orde hoe je in dat verband omgaat met gevoelens van falen en van schuld, schaamte misschien, met de stress van al die andere verplichtingen en loyaliteiten naast die van je kinderen. En je bent er zelf ook nog.

Veel moeders kennen helaas het regelmatig terugkerende akelige gevoel van in een spagaat zitten. Belangrijk om dat te onderzoeken. Wat doet moederschap sowieso met je identiteit? Wat is het effect van moederschap op je relatie? Als moeder ben je tegelijkertijd een kind van je eigen ouders en neem je onbewust hun idealen of juist het gebrek daar aan mee in jouw moederschap. Ook dat is interessant en relevant. Hoe ben je er op gericht om een betere moeder zijn dan die je zelf hebt gehad?

Allemaal belangrijke vragen en daarmee allemaal mogelijkheden om tot meer vrijheid, tot meer simpelweg spontaan en compleet mens-zijn te komen, zo zal gedurende deze retraite blijken. Hoe kun je beter voor jezelf zorgen, meer ontspannen en juist daardoor van betekenis zijn voor anderen? Dat is de kern van de zaak.

Waar?

In deze retraite is er naast zijnsgeoriënteerde oefeningen, meditaties, visualisatie, dans en lichaamswerk ook veel tijd voor jezelf waardoor de retraite aanvoelt als een echte vakantieweek. De locatie Erve Deperman, die we hebben gekozen, is een prachtige gerenoveerde boerderij op het Twentse platteland midden in de natuur. Je wordt er verwend met heerlijke, gezonde, vegetarische maaltijden. De mooie kamers hebben heerlijke bedden voor een goede nachtrust en je kunt er fijn wandelen in de omgeving.

Kortom

Zo wordt dit een retraite van tot rust komen, ontspannen en genieten, van dieper begrip waar het in het leven eigenlijk om gaat. Je gaat naar huis “gewapend’ met rust en bekwaamheid om beter voor jezelf te zorgen en van daaruit voor anderen. Je bent hartelijk welkom voor dit geschenk aan jezelf.

Klik hier voor allerlei inspiratiebronnen op het gebied van de Stilte